Cryptohandelaar schuldig bevonden aan financiering van terreurgroep ISIS

Afgelopen maandag onthulde het X-account van de aanklager uit Oost-Virginia dat een man is veroordeeld voor het financieren van een terreurgroep. Grote sommen geld waren bestemd voor gevangenisontsnappingen en de terroristen zelf. De definitieve uitspraak laat nog op zich wachten, maar een lange celstraf lijkt onafwendbaar.
Een bedrag van 185.000 dollar voor een terreurgroep
De 35-jarige Mohammed Azharuddin Chhipa wordt beschuldigd van meerdere donaties aan de Islamitische Staat van Irak en al-Sham (ISIS). De betalingen begonnen in oktober 2019 en werden uitgevoerd via cryptocurrencies. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is er in drie jaar tijd een bedrag van 185.000 dollar overgemaakt.
Chhipa zou zelf fondsen hebben geworven via sociale media, bankoverschrijvingen en contante betalingen. Deze middelen werden omgezet in cryptocurrencies en verzonden naar een contactpersoon in Turkije. Vandaaruit werd het geld doorgestuurd naar de terreurorganisatie.
Geld besteed aan diverse doeleinden
Uit het onderzoek van de aanklager blijkt dat het verzamelde geld werd ingezet voor uiteenlopende doelen van ISIS. Voorbeelden zijn het bevrijden van vrouwelijke ISIS-leden uit detentiekampen en het ondersteunen van strijders.
Chhipa opereerde niet alleen. Hij kreeg steun van een ISIS-lid in Syrië. Deze persoon, geboren in het Verenigd Koninkrijk, verhuisde later naar het Midden-Oosten. Met de door hem ingezamelde gelden werden onder andere gevangenisontsnappingen en terreuraanslagen gefinancierd.
Maximale gevangenisstraf van 100 jaar
Er zijn vijf aanklachten ingediend, die Chhipa beschuldigen van het steunen van een buitenlandse terreurgroep. De aanklachten lijken overtuigend bewezen, maar de uitspraak volgt in mei 2025.
Indien de rechter de maximale straf oplegt voor elk feit, kan de man tot wel 100 jaar gevangenisstraf krijgen. Dit zijn echter uiterste straffen die zelden worden opgelegd. In de praktijk zijn de geëiste straffen vaak lager, waardoor de uiteindelijke detentie mogelijk korter zal zijn.
Blijf op de hoogte, volg ons op Twitter/X.
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600 euro per maand tot ware bitcoin-veteraan op Ibiza: "dit is pas het begin". Luister nu de podcast.