De impact van Google's kwantumcomputer op Bitcoin

Met de introductie van Google's nieuwe kwantumchip lijkt het vooruitzicht dat bitcoin (BTC) gekraakt wordt ineens een stuk plausibeler. Maar hoe substantieel is de dreiging van kwantumtechnologie voor de cryptowereld daadwerkelijk? Een kwantumcomputer maakt gebruik van qubits, waardoor hij aanzienlijk sneller is dan een conventionele computer. Een traditionele machine moet elk mogelijk pad afzonderlijk doorlopen om een probleem op te lossen. Daarentegen berekent een kwantumcomputer alle opties simultaan.
Historisch gezien was de foutgevoeligheid een groot obstakel voor kwantumcomputers. Met meer qubits neemt de snelheid toe, maar de nauwkeurigheid neemt af. Althans, dat was altijd de realiteit. Google's nieuwe kwantumchip, Willow, markeerde een mijlpaal. Willow zou veel minder foutgevoelig zijn dan eerdere versies. Wat de snelste klassieke computer 10 septiljoen jaar zou vergen, voltooit Willow in minder dan vijf minuten. In theorie opent dit de deur voor hackers om zelfs de encryptie van crypto te ontcijferen.
Toch vereist Willow nog aanzienlijk meer qubits om de versleuteling van crypto op tijd te kunnen kraken. Momenteel zou het de computer meer tijd kosten dan de leeftijd van het universum. Park Feierbach, CEO van Radiant Commons, schat dat ongeveer 4 miljoen qubits nodig zijn om crypto te decoderen. Willow heeft momenteel slechts 100 qubits. Hoewel Willow nu geen directe bedreiging vormt voor crypto, betekent dit niet dat de cryptosector zorgeloos kan zijn. De chip heeft namelijk een methode gevonden om fouten te herstellen, wat de weg vrijmaakt voor grotere kwantumcomputers.
Kevin Rose, voormalig senior productmanager bij Google, verklaarde dat de dreiging voor de cryptosector toeneemt, maar dat het nog wel een decennium kan duren voordat een kwantumcomputer daadwerkelijk crypto kan kraken. Kwantumcomputers zijn niet almachtig. Bepaalde wiskundige problemen blijven moeilijk oplosbaar.
Google werkt zowel aan het kraken van encryptie als aan de ontwikkeling van kwantumbestendige algoritmes. Ook het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft post-kwantum algoritmes gecreëerd. De cryptosector kan deze nieuwe algoritmes gebruiken om zichzelf te beschermen tegen potentiële hacks. Er kunnen zelfs nieuwe cryptomunten worden ontwikkeld, bekend als kwantumcrypto's, die specifiek ontworpen zijn om bestand te zijn tegen kwantumcomputers. De dreiging van kwantumtechnologie voor de cryptowereld hoeft dus niet onoverkomelijk te zijn.
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600 euro per maand tot echte bitcoin-veteraan op Ibiza: "Dit is pas het begin"... Luister nu de podcast.