Is Bitcoin in gevaar? Eerste cryptografische codes gekraakt door kwantumcomputer
Cryptografie is een cruciaal aspect van de beveiliging achter cryptovaluta en wordt doorgaans als zeer veilig beschouwd. Toch zijn er al lange tijd zorgen dat kwantumcomputers zo krachtig kunnen worden dat ze zelfs de sterkste versleutelingen kunnen kraken. Recentelijk hebben Chinese onderzoekers naar verluidt bepaalde cryptografische algoritmen gebroken met behulp van een kwantumcomputer.
Onderzoekers van de Universiteit van Shanghai, onder leiding van Wang Chao, claimen dat ze een kwantumcomputer van het Canadese D-Wave Systems hebben ingezet om crypto-algoritmen te kraken door middel van 'quantum annealing'. Dit werd op 11 oktober gemeld door de South China Morning Post. Quantum annealing zoekt de laagste energietoestand van een systeem op, wat zich vertaalt naar het vinden van de optimale oplossing voor een probleem, zoals het breken van cryptografische algoritmen. De paper van Wang beschrijft quantum annealing als een techniek die vergelijkbaar is met een algoritme voor kunstmatige intelligentie, dat oplossingen efficiënt weet te optimaliseren.
De onderzoekers richtten zich op de algoritmen Present, Gift-64 en Rectangle, die de basis vormen voor de structuur van het Substitution-Permutation Network (SPN). Deze ondersteunt de Advanced Encryption Standards (AES), die op grote schaal worden gebruikt om cryptowallets te versleutelen. Hoewel AES-256 wordt gezien als een van de veiligste versleutelingsstandaarden, waarschuwen de onderzoekers dat kwantumcomputers binnenkort een bedreiging kunnen vormen voor deze beveiliging, vooral nu ze bepaalde gerelateerde algoritmen al hebben doorbroken. "Dit is de eerste keer dat een echte kwantumcomputer een reële en substantiële bedreiging vormt voor meerdere grootschalige algoritmen die vandaag de dag in gebruik zijn," aldus Wang.
Ondanks de vooruitgang in kwantumcomputers zeggen de onderzoekers dat een volledige hack van een cryptonetwerk nog niet mogelijk is. Dit komt vooral door omgevingsfactoren, hardwarebeperkingen, en de uitdagingen van het bedenken van een enkel aanvalsalgoritme dat meerdere systemen kan doorbreken. Ze geven ook aan dat toekomstige ontwikkelingen robuustere kwantumaanvallen zouden kunnen opleveren, waarbij nieuwe kwetsbaarheden in bestaande cryptografische systemen aan het licht kunnen komen. Dergelijke ontwikkelingen kunnen ook worden gebruikt om de technieken achter cryptografie te verbeteren.
Eerder cryptonieuws van vorig jaar wees uit dat er nog hoop is voor de cryptomarkt in het licht van quantum computing. Het lijkt erop dat de dag des oordeels voor de huidige cryptotechniek steeds dichterbij komt. Toch vormt quantum computing momenteel nauwelijks een dreiging, zelfs niet voor oudere netwerken zoals Bitcoin (BTC). Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister en volg onze podcast op Spotify, Apple Podcast, of kijk 'm terug op YouTube - Ivan en Raoul praten je helemaal bij.