Jim Cramer voorspelt overwinning voor Harris, betekent dat winst voor Trump?
Cryptovaluta-investeerders zijn er rotsvast van overtuigd: Donald Trump zal de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 winnen. Deze overtuiging is volgens diverse investeerders te danken aan het zogenaamde 'omgekeerde Cramer'-effect. Onlangs voorspelde beleggingsexpert Jim Cramer namelijk dat Kamala Harris de strijd om het Witte Huis zou beslechten.
Cryptofans vertrouwen op het 'Cramer-effect' voor de verkiezingsuitslag. Afgelopen maandag deed Cramer de voorspelling dat Harris als winnaar uit de bus zou komen. Cryptoliefhebbers interpreteren dit als een omgekeerd signaal: het zou juist betekenen dat niet Harris, maar Trump de verkiezingen wint. Jim Cramer is een vooraanstaand Amerikaanse beleggingsexpert, tv-persoonlijkheid en voormalig hedgefondsbeheerder. Hij is vooral beroemd als de presentator van het populaire programma Mad Money op CNBC, waar hij zijn visie deelt over de aandelenmarkt en vaak individuele aandelen beoordeelt.
Een dag voor de verkiezingen, op 4 november, analyseerde de presentator zoals gebruikelijk de beursontwikkelingen. Hij merkte op dat het toenemende vertrouwen van investeerders zichtbaar is in de bewegingen op de aandelenmarkt. Volgens Cramer zouden beleggers daarmee speculeren op een overwinning van Harris: "Ik weet niet zeker of de markt het bij het rechte eind heeft over wat een presidentschap van Harris zou betekenen voor het bedrijfsleven, maar nu hebben we tenminste een blauwdruk voor wat Wall Street denkt dat het zal inhouden."
'Cramer-effect' ETF slaat volledig de plank mis. Het 'Jim Cramer Effect' verwijst naar het fenomeen waarbij aandelenkoersen fluctueren in reactie op Cramers aanbevelingen en commentaren op zijn programma Mad Money. Dit gebeurt omdat Cramer een groot aantal kijkers en volgers heeft, van wie velen zijn advies serieus nemen. Wanneer hij een aandeel aanbeveelt, kan dit de vraag naar dat aandeel tijdelijk verhogen, wat de koers opdrijft. Evenzo kan een negatief oordeel over een aandeel ertoe leiden dat beleggers het verkopen, waardoor de koers zakt. Dit zorgt er soms voor dat exact het tegenovergestelde van Cramers uitspraken gebeurt. Daarom beschouwen sommige beleggers zijn opmerking als een teken dat Trump op 5 november de overwinning behaalt.
Het effect rondom de presentator leidde ooit tot een omgekeerde situatie. Er werd een exchange-traded fund (ETF) gelanceerd die probeerde te profiteren van het short gaan op Cramers aandelentips. Dit bleek echter onsuccesvol, aldus het financiële nieuws. De ETF werd na tien maanden gesloten en leverde een negatief rendement van 15 procent op. Dit toont aan dat het omgekeerde Cramer-effect lang niet altijd standhoudt.
Ons platform heeft als doel om je op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.