Willem Middelkoop: 'bitcoin vormt een gevaar voor het systeem'
Vorige week vond in de hoofdstad het grootste Europese bitcoin-evenement plaats: Bitcoin Amsterdam 2024. Tijdens dit tweedaagse spektakel traden meer dan 150 sprekers op. Ik vertegenwoordigde Crypto Insiders. In dit artikel reflecteren we op de bijdrage van een invloedrijke spreker.
De rol van bitcoin binnen centrale banken en overheden is al geruime tijd een hot topic. Willem Middelkoop deelt zijn inzichten over waarom adoptie onder deze entiteiten verder weg is dan gedacht.
Van journalist naar spreker en investeerder
Op de tweede dag van Bitcoin Amsterdam kreeg een panelgesprek veel aandacht. Gespreksleider Wolf von Laer voerde een diepgaand gesprek met een kritische Nederlandse analist, Willem Middelkoop. Hij is de oprichter van AmsterdamGold en Commodity Discovery Fund.
Middelkoop leidt laatstgenoemde onderneming als directeur. Na een carrière als journalist ontpopte hij zich als ondernemer en investeerder. Zijn marktanalyse is bekend van televisie, met name bij RTL Z.
Macht weerhoudt centrale banken van bitcoin-adoptie
De discussie over bitcoinreserves voor overheden en centrale banken was prominent. Middelkoop stelde helder dat deze autoritaire lichamen niet zomaar BTC-reserves zullen aanleggen.
Centrale banken beschouwen goud als een betrouwbare buffer. Het geliefde edelmetaal is controleerbaar, net als fiat-geld. Bitcoin is echter een alternatieve valuta die niet door de Europese Centrale Bank (ECB) beheerst kan worden, zo legt Middelkoop uit.
Daarom, betoogt Middelkoop, zullen deze instanties nooit de grootste cryptovaluta omarmen. Er speelt continu een machtsspel:
"Het enige dat overheden en banken belangrijk vinden is macht. Ze doen alles om controle te behouden."
Bitcoin als oplossing in stil verzet
Dit betekent dat bitcoin geen onderdeel wordt van het centrale bankenplan. Macht is cruciaal voor banken en overheden. Controle zal daarom nooit aan ons toekomen, volgens Middelkoop.
Wat kun je doen om weerstand te bieden? Het lijkt alsof je weerloos bent.
"Dus, gebruik activa die de overheid niet kan creëren. Goud en het digitale goud: bitcoin", zegt Middelkoop beslist.
Bitcoin in nationale reserves? Dit moet gebeuren
Wat zou landen ertoe bewegen om digitale valuta te omarmen? Middelkoop heeft hierop een antwoord. Hij schetst een ideaal scenario voor BTC:
"Het beste voor bitcoin zou zijn als meer landen (meer dan de huidige 3 of 4) zoals Qatar, Dubai of Saudi-Arabië beginnen met 1 of 2 procent van hun reserves in BTC te investeren. Dan is het geen taboe meer. Zodra het een trend wordt, verandert er veel. Landen imiteren elkaar."
Toch ziet de 62-jarige zakenman dit niet snel gebeuren:
"De kans is klein dat dit gebeurt. Centrale banken en overheden weten dat als ze diversifiëren in bitcoin, ze druk uitoefenen op het financiële systeem waardoor het kan instorten."
Een stap richting bitcoin zou deze partijen hun controle kosten. En dat is volgens Middelkoop het laatste wat ze willen.
Geen tijd om alle ontwikkelingen te volgen? Luister en abonneer je op onze podcast op Spotify, Apple podcast of bekijk hem op YouTube – Ivan en Raoul houden je op de hoogte.